Het hoe, wie, wat en waar van Manege de Eenhoorn

Manege de Eenhoorn werd gebouwd in 1987, in opdracht van de eigenaren Frank en Marlies Jansen, die tevens het management van het bedrijf vormen. De manege is aangesloten bij de FNRS en heeft inmiddels vier sterren verworven. De manege is rijkelijk voorzien van rijbanen, zowel overdekt als buiten.

In het hoofdgebouw vind u de foyer, de ruitershop en een rijbaan van 21 x 63 m. Vanuit de foyer kunnen de lessen en verrichtingen van de ruiters en amazones goed gevolgd worden. Alles is goed toegankelijk voor minder validen. In het gebouw achter de kapschuur bevindt zich nog een binnenrijbaan van 20 x 40 m. Hierbij is ook de privé-stal voor de eigen paarden en handelspaarden ondergebracht. Aansluitend op het terras ligt nog een buitenrijbaan van 20 x 70 m. De stal met een vernuftig "open nok" systeem (voor een optimale ventilatie en frisse lucht) biedt plaats aan totaal 87 paarden en pony's, die in ruime, moderne boxen zijn ondergebracht. Hier staan zowel de lespaarden en -pony's als de pensionpaarden en -pony's. In de stallen bevinden zich tevens de zadelkamers t.b.v. de lespaarden en afsluitbare zadelkasten voor de eigenaars van de pensionpaarden en -pony's en een tweetal spuitplaatsen.

Extra faciliteiten 

Naast de buitenrijbaan en de springweide van 30 x 70 m. zijn op het buitenterrein ook een overdekte trainingsmolen met een diameter van 20 m. en een longeerbaan te vinden. Daarnaast zijn er ook nog diverse paddocks, waarin de dieren zich vrijelijk in de open lucht kunnen bewegen. Er is een ruime parkeerplaats voorhanden, alsook een speeltuintje voor de kleintjes. Het is (voor pensionklanten) ook mogelijk om op de manege een trailer voor het vervoer van paarden en pony's te huren.

De ruitershop van Manege de Eenhoorn

Links in de hal van het hoofdgebouw bevindt zich een goed gesorteerde ruitershop, die een ruime keus aan rijkleding, accessoires en verzorgingsartikelen biedt. Rijbroeken, rijlaarzen, zweepjes, speciale veiligheidscaps voor een zeer gereduceerde prijs, borstels, halsters, dekens, zadels, etc.

Uw paard bij ons op stal

Een paard of pony in pension bij Manege De Eenhoorn betekent dat uw dier een uitstekende verzorging krijgt. Bij de pensionprijs is inbegrepen het voeren en verzorgen (bewaken) van het dier, alsook twee gratis groepslessen per week. Er wordt wekelijks uitgemest en de dieren staan altijd op vers stro (of eventueel andere voorgeschreven stalbodem). Er is een vaste veearts gecontracteerd, terwijl elke week een rijksgediplomeerde hoefsmid op het bedrijf te vinden is.

De lessen bij Manege de Eenhoorn

Er kan zowel met eigen paard of pony als op manegepaarden en -pony's aan de lessen deelgenomen worden. Beginners krijgen eerst vijf tot acht longelessen, waarbij het paard door de instructeur/trice vastgehouden wordt aan een longeerlijn. Deze lessen worden aan maximaal twee personen tegelijk gegeven. Zo leert men de eerste beginselen van het rijden, het vinden van de balans, de zit, de juiste houding en de hulpen en raakt men vertrouwd met de bewegingen bij de diverse gangen van het paard (stap, draf, galop). Daarna kan aan de groepslessen deelgenomen worden. Voor de gevorderde ruiter/ amazone bestaat de mogelijkheid tot het volgen van privé- en groepslessen in de diverse disciplines (springen, dressuur) maar ook carrousellessen. Jeugdige ruiters en amazones kunnen ook deelnemen aan de voltigelessen (een soort turnen op en met het in een volte (cirkel)  galopperende paard). Alle lessen worden gegeven door gediplomeerde instructeurs/ -trices, die hun opleiding hebben genoten aan het NHB te Deurne of de ORUN cursus in Ermelo.

De wedstrijden bij Manege de Eenhoorn

Op de Manege de Eenhoorn worden regelmatig wedstrijden georganiseerd voor manegeruiters en -amazones volgens het FNRS-systeem. Mensen die verder willen in de ruitersport kunnen zich aansluiten bij de KNHS vereniging PSV Hoorn. Ook heeft Manege de Eenhoorn de "De Samenhang"; een Vereniging Paardrijden Gehandicapten. Beide verenigingen hebben hun thuisbasis op Manege de Eenhoorn.

De gezelligheid op Manege de Eenhoorn

De foyer in het hoofdgebouw leent zich uitstekend voor een gezellige nazit, er worden alle mogelijk drankjes en hapjes geserveerd (tot complete maaltijden toe) en ook de nodige feesten gevierd. Ook biedt deze ruimte de mogelijkheid tot het volgen van allerlei cursussen (het Certificaat Buitenrijden bijvoorbeeld). Vanaf de tafels langs de glaswand kunnen de verrichtingen van ruiters en amazones uitstekend worden gevolgd. Elk jaar wordt in de zomervakantie een ruiterkamp voor de jeugd georganiseerd.

In- en verkoop paarden en pony's 

Manege de Eenhoorn is tevens handelsstal. Er zijn altijd wel paarden en pony's te koop, soms ook de eigen lespaarden en -pony's. Ook voor het bemiddelen bij aankoop elders kunt u een beroep doen op Frank Jansen voor een deskundig en kritisch advies, of "second opinion". Verzekeringen voor paarden en pony's kunnen via Manege de Eenhoorn tegen concurrerende premies worden afgesloten. Het is ook mogelijk om bij Manege de Eenhoorn een paard te leasen, al dan niet met het recht van koop.

Training en africhting 

U kunt uw onbeleerde paard bij ons laten africhten. Het trainen (één of meerdere dagen per week) of uitbrengen op wedstrijd behoort ook tot de mogelijkheden.