Pony- of paardrijden op Manege de Eenhoorn

Wat leuk dat je bij ons wil komen rijden! Er staan ongeveer 30 paarden en pony’s en 5 instructeurs voor je klaar. Iedereen die op Manege de Eenhoorn gaat rijden, dient zicht eerst in te schrijven bij de FNRS/KNHS. Als je al eerder hebt gereden begin je met een eenmalige kennismakingsles, zodat de instructie kan beoordelen wat je niveau is en welke groep bij je past.

Vanaf 6 jarige leeftijd kun je bij ons op les, je begint dan met de meelooples. Deze les duurt een half uur en het is de bedoeling dat 1 van de ouders/verzorgers zelf meeloopt met de pony. Vanaf 7 jarige leeftijd kan je beginnen met longelessen, deze zijn bedoeld voor mensen met weinig (of geen) ervaring. Je rijdt dan in hele kleine groepjes. De eerste paar keer lopen de pony’s/paarden aan een lang touw; longeerlijn genaamd. Deze lessen duren een half uur en je hebt er gemiddeld 5 van nodig. In deze lessen leer je de basisbeginselen zodat je verantwoord in een groep kan meerijden.

Als je de basis onder de knie hebt, kunt je de groepsles ‘beginners zonder galop’ in. Heb je na verloop van tijd voldoende ervaring en vertrouwen opgebouwd en een stevige zit ontwikkeld, dan zal de instructie je uitnodigingen voor de ‘beginners met galop’. Eerst spreek je daarvoor twee privelessen af (naast je gewone groepslessen). In deze privelessen leer je alles over de galophulpen, hoe je moet zitten, over de linker- en rechtergalop en niet onbelangrijk; hoe je het paard of de pony weer uit de galop krijgt!

Volwassenen (vanaf 18 jaar) beginnen ook met een kennismakingsles/longeles, maar oefenen daarbij meteen ook de galop voor ze de groep in gaan. Dit geldt voor zowel mensen zonder ervaring, als ook met ervaring, dan kijken we waar ingestroomd kan worden. Indien je deze les alleen rijdt; wordt er een priveles gerekend en indien je met 2 ruiters bent; wordt een losse les gerekend. 

In verband met het welzijn van onze paarden. Hanteren we vanaf heden (juni 2021) voor nieuwe klanten een maximum gewicht van 85 kilo. Ook voor onze huidige klanten zal dit maximum gaan gelden vanaf 1 december 2021. Voor meer informatie kunt u terecht bij deze nieuws pagina of bij Frank & Marlies.

Op uitnodiging van de instructie kun je nog promoveren naar lichtgevorderd, halfgevorderd en gevorderd niveau. We hebben ook een lessysteem met leerdoelen en registratiekaarten. Later meer informatie daarover.

In de groepslessen wordt ook (afhankelijk van het niveau) weleens carrousel gereden of gesprongen. Als je dit heel leuk vind en je op voldoende hoog niveau rijdt, kun je ook in de vaste carrousel- of springles gaan rijden. De carrouselgroepen trainen wekelijks om demonstraties te geven (zoals de opendag) en doen eenmaal per jaar mee aan de landelijke divisie wedstrijden van de VCN (Verenigde Carrouselclubs Nederland). Voor vragen hierover kun je terecht bij de instructeurs of aan de bar.

Voor iedere les meld je je aan de bar. Hier hoor je van wie je les hebt en op welk paard/pony je mag rijden. Bij het barpersoneel kan je de les (contant of per pin) betalen. We hebben leskaarten waarmee je 13 lessen kunt rijden in 3 maanden voor een voordeliger tarief.

Kleding: je kunt prima beginnen in een makkelijk zittende broek en op bijvoorbeeld regenlaarzen (met platte hak). Het dragen van een goede veiligheidshelm is verplicht! Deze zijn ook te huur aan de bar.  

Aangezien de manege is aangesloten bij de FNRS/KNHS is een lidmaatschap met bijbehorend ruiterpaspoort verplicht. Hiervoor ondertekent u aan de bar een lesovereenkomst, welke wij opsturen naar de sportbond. Hierna ontvangt u thuis een ruiterpaspoort, hierin wordt deelname aan wedstrijden en diverse activiteiten geregistreerd. Voor dit lidmaatschap betaalt u  ongeveer €25,- per jaar aan de FNRS/KNHS. Hiermee bent u verzekerd van een goede kwaliteit manege met o.a. gediplomeerde instructeurs, verzekering voor beide partijen en kortingen op diverse evenementen.

We wensen u veel plezier op Manege de Eenhoorn!

 

Voorwaarden en gebruiken omtrent betalingen, afzeggen, inhalen en meer… 

  • Het maken van een afspraak kan telefonisch of aan de bar. Voor een goede administratie hebben we in elk geval nodig: uw voor- en achternaam, telefoonnummer, geboortedatum, adres en e-mail.
  • Het dragen van een cap is te allen tijde verplicht. Deze moet voldoen aan de veiligheidseisen en minimaal het kenmerk EN1384 hebben. U kunt eventueel een cap huren aan de bar.
  • Nieuwe klanten dienen in verband met de veiligheid altijd eerst een kennismakingsles/longeles te volgen. Omdat wij als manege deze kennismakingsles verplichten, wordt er geen privéles gerekend, maar is het een voordeliger tarief en mag het betaald worden als losse les of aan een leskaart begonnen worden. Wanneer de instructie u doorstuurt naar een groepsles, maar u liever privelessen wilt blijven volgen, is dit mogelijk voor de prijs van een priveles. Bij de longelessen geldt een maximum van 5 keer voor het voordelige tarief, daarna wordt ook een priveles gerekend.
  • Indien u een keer niet kunt rijden, dient u de les altijd 24 uur van te voren af te zeggen via het persoonlijke klantenportaal. Dit geldt voor alle soorten lessen en betalingen. Wanneer u een leskaart heeft en de les op tijd is afgezegd, kan de les worden ingehaald binnen de geldigheid van de kaart. Indien de les te laat is afgezegd wordt deze in rekening gebracht, ongeacht de reden.
  • De leskaarten worden stilzwijgend verlengd. Het eind van een leskaart betekent niet het eind van je plek in de les. Wanneer u een plek heeft in een les, gaan we er van uit dat u elke week op dat tijdstip komt. Indien u wilt stoppen, dient u dit tijdig aan te geven.
  • We hanteren een opzegtermijn van 4 weken. Opzeggen dient u schriftelijk te doen; dit kan via een e-mail of aan de bar door een formulier in te vullen. Wij zijn altijd erg benieuwd naar de redenen, daar kunnen wij eventueel op inspelen of verbeteren…
  • Wanneer de leskaart vol is wordt dit bij het aanmelden bij de bar gemeld, als service, zodat u er rekening mee kunt houden de week daarna een nieuwe te kopen. Het bijhouden van een leskaart is altijd uw eigen verantwoording.
  • Tijdens schoolvakanties gaan onze lessen gewoon door. Alleen in de zomervakantie zijn we een aantal weken gesloten, deze periode worden de leskaarten verlengd. Over de data komt altijd ruim voor de zomervakantie bericht. Op de nationale feestdagen zijn er ook geen lessen, deze kunnen worden ingehaald, de kaarten worden dan niet verlengd.
  • We hebben verschillende leskaarten waarmee u voor een voordeliger tarief kunt rijden. De meest gebruikelijke is de gewone dressuurkaart; met deze kaart heeft u 13 lessen met een geldigheid van 3 maanden, dat komt met een vaste wekelijkse les precies uit. Indien u een les op tijd heeft afgezegd, kunt u deze binnen de geldigheid inhalen, dus niet perse in dezelfde week. De kaart hoeft niet steeds meegenomen te worden naar de manege, we raden wel aan om een overzicht bij te houden! Alle afspraken en leskaarten zijn persoonsgebonden. Indien u vast 2 keer per week rijdt, hebben we daarvoor een aparte leskaart, deze is 6,5 week geldig. Bij een maandkaart, waarbij u vast 3 keer per week rijdt, is het mogelijk een vast paard/pony te kiezen.
  • Bij afwezigheid worden de leskaarten niet verlengd. Uitzonderingen zoals langdurige ziekte kunnen alleen in overleg met Frank Jansen.