Kom jij ook paard- of pony rijden op Manege de Eenhoorn?!

 

Hartstikke leuk! Er staan ongeveer 30 paarden en pony’s en 5 instructeurs voor je klaar. 
Als je al eerder hebt gereden is het handig om een eenmalige proefles af te spreken. De instructie kan dan beoordelen in welk nivo je het beste kunt instromen.

Vanaf 5 jarige leeftijd kun je bij ons op les, je begint dan met de meelooples. Deze les duurt een half uur en het is de bedoeling dat de ouders zelf meelopen met de pony.
Vanaf 7 jarige leeftijd kan je beginnen met longelessen deze lessen zijn bedoeld voor mensen met weinig (of geen) ervaring. Je rijdt dan met maximaal twee personen tegelijk bij een instructeur en de paarden lopen aan een lijn, ‘longeerlijn’ genaamd. Deze lessen duren een half uur en je hebt er vijf tot acht van nodig. In deze lessen leer je de basisbeginselen; houding en zit, hulpen voor overgangen en je doet stuuroefeningen.

Als je de basis onder de knie hebt, kun je in de groepsles ‘beginners zonder galop’ gaan rijden. Heb je na verloop van tijd voldoende ervaring en vertrouwen opgebouwd en een stevige zit ontwikkeld, dan zal de instructie je uitnodigen voor de ‘beginners met galop’. Eerst spreek je daarvoor twee privélessen af, (naast je gewone groepslessen) waarin je alles leert over galophulpen, hoe je moet zitten, over de linker- en de rechtergalop en niet onbelangrijk; hoe je het paard weer uit galop krijgt!

Volwassenen (vanaf 18 jaar) beginnen ook met een proefles of longeles, maar oefenen daarbij meteen ook de galop voor ze de groep in gaan.

Op uitnodiging van de instructie kun je nog promoveren naar lichtgevorderd, halfgevorderd en gevorderd nivo.

In de groeplessen wordt ook (afhankelijk van het nivo) weleens carrousel gereden of gesprongen. Als je dit heel leuk vind en je op voldoende hoog nivo rijdt, kun je ook in de vaste carrouselles of springles gaan rijden. De vier(!) carrouselgroepen trainen wekelijks om demonstraties te geven (zoals de opendag) en doen eenmaal per jaar mee aan de Nederlandse Kampioenschappen. Voor vragen hierover kun je terecht bij de instructeurs of aan de bar.

Voor iedere les meld je je aan bij de bar. Hier hoor je van wie je les hebt en op welk paard je mag rijden. Bij het barpersoneel kan je de les (contact of per pin) betalen. Zodra je aan de groepslessen deelneemt, schaf je een driemaandenkaart aan. ( 13 lessen)

Kleding: je kunt prima beginnen in een makkelijk zittende broek en op bijvoorbeeld regenlaarzen (met platte hak). Het dragen van een goede veiligheidshelm is verplicht! Deze zijn ook te huur aan de bar.

Aangezien onze manege is aangesloten bij de FNRS is een lidmaatschap bij de FNRS/KNHS verplicht. Hiertoe vult u een lesovereenkomst in; welke wij opsturen naar de sportbond. Hierna ontvangt u een ruiterpaspoort. Kosten ongeveer € 20,- per jaar.
 

Onze lessen zijn verdeeld in verschillende niveaus:

 • Mee-loop lessen
 • Longe lessen
 • Beginners zonder galop
 • Privéles galop
 • Beginners met galop
 • Lichtgevorderd
 • Half gevorderd
 • Gevorderd
 • Springen
 • Carrousel
 • Voltige

Indien een nieuwe klant al eerder heeft gereden, wordt er altijd minimaal 1 proefles gereden om te bepalen in welk niveau hij/zij kan instromen.

De leskaarten gelden als richtlijn en de leerdoelen kunnen ten alle tijden worden aangepast door de bedrijfsleiding. Aan dit systeem kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

Manege de Eenhoorn werkt per augustus 2015 met een nieuw opleidingssysteem!Het systeem is ontwikkeld om beter inzichtelijk te maken welke leerdoelen er behaald moeten worden om te promoveren naar een hoger niveau. Daarbij hopen we onze lesklanten hiermee meer te kunnen motiveren. Per lesniveau worden verschillende vaardigheden en begrippen gevraagd. Op een kaart wordt per klant bijgehouden welke kennis en kunde voldoende aanwezig zijn om te promoveren, de instructeur(trice) blijft echter bepalend.

Promoveren is nooit verplicht; plezier en veiligheid staan bij ons voorop!
Wij vinden het erg belangrijk dat de ruiter/amazone kan ontspannen tijdens het rijden!

Aangezien Manege de Eenhoorn is aangesloten bij de FNRS dienen alle ruiters en amazones daarbij ingeschreven te staan, ongeacht het niveau. In het bijbehorende ruiterpaspoort kunnen diverse activiteiten worden geregistreerd, zoals; deelname aan FNRS wedstrijden, cursussen, carrousel kampioenschappen, zitcompetitie en ruiterkampen. Ons opleidingssysteem staat los van de FNRS en/of het paspoort. Wel hebben we o.a. enkele F-proeven in het opleidingssysteem verwerkt.


Voor meer informatie of het maken van een afspraak, kunt u terecht bij de instructeurs of aan de bar, of neem telefonisch of per mail contact op